Incassobureau

Het incassobureau is een term die vaak angst inboezemt terwijl die angst eigenlijk ongegrond is. Per slot van rekening is dit in de eerste plaats een bemiddelaar. In het volgende artikel geef ik wat meer uitleg over wat een incassobureau precies is, wat ze doet, hoe ze haar activiteiten uitvoert en wat de wetten daarrond zijn.

Wat is het?

Een incassobureau is een organisatie die aangesproken kan worden wanneer een bedrijf last heeft van wanbetalers. Wanbetalers zijn personen die verschuldigde facturen al dan niet opzettelijk niet vereffenen. Het incassobureau wordt dan opdracht gegeven de facturen te incasseren. Meestal zal deze optie eerst worden ingeroepen alvorens er een (gerechts-)procedure wordt opgestart. 

Werkwijze

Het incassobureau zal steeds in de eerste plaats de onbetaalde factuur, waarvan u meerdere herinneringen ontving, opnieuw naar u toe sturen. Hierop ziet u meteen het bijkomende bedrag voor het incassobureau. Dan krijgen mensen vaak schrik als ze een incassobrief ontvangen. Ze denken meteen aan de wildste verhalen van uitzettingen, inbeslagnames, enzovoort... Dit alles zijn slechts de allerlaatste stappen wanneer geen communicatie of goodwill mogelijk is bij de wanbetaler.

De opties

U ontvangt dus eerst een nieuwe herinneringsfactuur van het incassobureau met een toeslag. Dan heeft u nog de kans die mensen te contacteren en een afbetalingsplan of uitstel aan te vragen. Vaak zal men hiermee instemmen, ervan uitgaande dat u goodwill vertoont en de factuur wel wil betalen. Indien u vervolgens de afspraken toch niet naleeft kan men alsnog verdere stappen ondernemen waaronder een gerechtsprocedure of een aanvraag tot uitzetting, inbeslagname, ... Laat wel duidelijk zijn dat dit pas kan wanneer u resoluut niet betaalt.

Toeslagen, inbeslagname, uithuiszetting

De termen uit bovenstaande titel zijn al enkele keer geschreven in de tekst. Eerst en vooral moet u weten dat incassobureaus niet werken voor dag en dauw. Naast het feit dat de opdrachtgever het bureau moet betalen zal men toch trachten u ook voor de kosten te laten opdraaien, door een toeslag aan te rekenen bovenop het facturatiebedrag. Als u na meerdere aanmaningen nog niet betaald heeft kan men overgaan tot een gerechtsprocedure, inbeslagname of zelfs uithuiszetting. Dit gebeurt vaak samen met de verhuisdienst en de politie die uw inboedel op komt halen. Voor dat gebeurt komt men alles wat aanwezig is inventariseren. Tot slot Als u dus een brief krijgt omtrent incasso is er geen reden tot paniek. Incasso's werken als bemiddelaar en staan open voor gesprek. Wanneer u echter akkoord gaat met afspraken en die dan niet naleeft is het mogelijk dat er verdere stappen worden ondernomen. Wees u dus bewust van de overeenkomsten die u aangaat en probeer wanbetaling te vermijden.

Voor meer informatie spreek met RechtNet Advocaten BV.Tags:
442 Woorden

Over ons

Crediteuren en debiteurenblog Hey, ik ben Lena. Sinds vele jaren werk ik als algemeen boekhoudassistente bij een middelgroot bedrijf. Onze firma is onlangs enorm uitgebreid. Daardoor ben ik verantwoordelijk geworden voor crediteuren en debiteurenbeheer. Ik heb geleerd dat een degelijk beleid van je klanten en leveranciers heel wat geld kan opbrengen. Daarom ben ik deze blog begonnen. Ik wil graag tips delen en zal regelmatig mijn eigen aanpak hier posten. Hierbij komen heel wat onderwerpen aan bod. Hoe pak je bijvoorbeeld effici├źnt en toch klantvriendelijk slechte betalers aan? Hoe onderhandel je betaaltermijnen met je leveranciers? Of hoe rapporteer en adviseer je aan andere afdelingen zoals dienst aankoop of sales? Alvast veel leesgenot gewenst!

Zoeken

Categorie├źn

Recente artikelen

Incassobureau
9 november 2017
Het incassobureau is een term die vaak angst inboezemt terwijl die angst eigenlijk ongegrond is. Per slot van rekening is dit in de eerste plaats een